SHAHZADEH N. İGUAL
Tahran’da doğdu. İran – Irak Savaşı’na, Tahran’da ilköğretimde bir çocuğun gözüyle tanıklık etti. 90’lı yılların başında annesi ve kız öğrencileriyle Kanada’ya gitmek üzere Türkiye’ye geldi.
Orta öğretimini ve Sosyoloji eğitimini İzmir’de tamamladıktan sonra dünyayı gezmeye başladı. Kahvenin yetiştiği tüm topraklara ayak bastı. İpek Yolu’nda uzun bir süreç çıktı.
Ortadoğu Dinleri İşlemi tezini yıllar boyu süren yolculukları devam ediyordu. Tematik gezilerde uzmanlaştı. Çoğu İran’da endüstriyel ürünler ve yayınlara imza attı.
İran sinemasından çok sayıda örnek arasında yer alan eserler Farsçadan Türkçeye dönüştü.
Shahzadeh N. İgual, kendisi için yabancı bir dil olan Türkçeyi okul yıllarında öğrenir.
Türkçe edebi eserler veren ilk ve dek günümüze tek yazar.
İgual’in ilk romanı iki eleştirmenler tarafından çok dağılmış, bazı zaman otobiyografik, İran’da bulunan İran İslam Devrimi öncesi ve sonrasında samimi hikayelerini tarihi gerçekler ile güçlü bir şekilde birleştirici eserler olarak tanımlanıyor. İran’da kaleme alınmış eserler anadili olan Farsçaya çevrilen ilk ve tek yazar
olarak anlatılan İgual hakkında pek çok haber yapıldı.
İlk romanı “Tahran’ın Kırmızı Sirenleri” 2017’de, ikinci romanı “Rolls Royce’u Taramışlar Baba” 2018’de, üçüncü romanı “İsfahan’ın Gözyaşları” ise 2020’de yayınlanmıştır.
Shahzadeh N. İgual’in uzun araştırmalar yaparak İkinci Dünya Savaşı’nın hüzünlü hikayelerinden birini kaleme aldığı “Adı Mercan” isimli yeni romanı ise 2023 Mayıs ayında raflara dizildi.
“İran’ın Dünü ve Bugünü” “İran’ı Bir İranlıyla Tanımak” adlı orijinal seminer kutlamalarıyla, İran’ın tarihi ve aktüalitesi üzerine eğlence, etnografya, gelenekler, kültür ve tarih üretimi, edebiyat ve yolculuklar üzerinden İran’ı dinleyicilerine aktaran İgual’ Davet edilen salonlar arasında İstanbul, Akdeniz, Ege, Kent, Dicle ve Pamukkale gibi üniversiteler, birçok Rotary ve Lions kulüpleri, Türkiye Yazarlar Sendikası, Galatasaraylılar Derneği,
İstanbul Rehberler Odası gibi sivil toplum kuruluşları, Setur gibi saygın seyahat acenteleri, Fransız Kültür Merkezi, muhtelif akademiler ve Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı gibi kültürel hizmetler yer alıyor.
İgual, saygın seyahat acentelerinin kültür turlarında seçkin gruplara İranlı bir sosyolog ve yazar olarak gruplandırıyor, anavatanının en önemli izlemlerini paylaşıyor, onlar için seminerler, edebiyat söyleşileri ve özel etkinlikler düzenliyor. Pek çok üniversitede, edebiyatta yedi hayat tarafından yoğun bir şekilde karşılanan İgual, söyleşileri ile büyük ilgi görüyor. Türkiye basınında Shahzadeh N. İgual’in romanlarına ve kültürel-edebiyat etkinliklerine sık sık yer veriliyor.
“İran Edebiyat Gezileri” konseptini tasarlayıp ilk kez gerçekleştirmenin gururunu yaşayan İgual, “İran Edebiyat ve Sanat Buluşmaları” adlı organizasyonu de hayata geçirerek Ayşe Kulin, Nedim Gürsel ve Tuna Kiremitçi gibi önemli yazarları, toplanan İran gezilerinde İran edebiyatı ve kültürü ile buluşturdu. Bu edebiyat yolculuklarının gerekmediği Türkiye, İran medya ve sanat ortamında yankı buldu. İgual İran’da, aynı zamanda dostu olan tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın semineristi olarak seçkin yolculuklara da liderlik etti.
2018’de yazıp, prodüksiyonunu da üstlendiği “Bir Gecede Binbir Gece Bin Şems, Bir Celaleddin” adlı tek kişilik gösterinin prömiyeri Okan Bayülgen’in davetlisiyle Dada Salonunda yapıldı.
2022 yılında “Bir Gecede Binbir Gece, Bin Şems, Bir Celaleddin” müzikali İran’dan gelen ünlü müzisyenlerle
Zorlu PSM’de toplandı.
2022 yılının Kasım ayında Pers Mitolojisi’nin kesitlerinden oluşan “Bir Gecede Binbir Gece, Bin Şems, Bir Celaleddin” özel gösteriminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda (CRR) sanatseverlerle buluştu.
Shahzadeh N. İgual antik ve çağdaş Pers edebiyatından incelikle seçilmiş gazel ve destanlardan parçalar sahnede Farsça ve Türkçe seslendirirken, Mevlana ve Şems’in buluşmasını çoğaltmak için beğenisini doruğa çıkardı.
Shahzadeh İgual Artsclub-İstanbul’da “Zerdüştlük kimyanın çürümelerinin yansımaları” konusunda dersler verdi. İran’da Shahzadeh N. İgual hakkında üç bölümlük kapsamlı bir belgesel yayınlandı.
İran’ın komşu ülkesi Türkiye’ye tanıtılması için gösterilen üstün çaba ve başarı nedeniyle, İran İslam Cumhuriyeti tarafından bir nişanla şereflendirilen İgual, İranlı Sanayici ve İşadamları Derneği İSİAD tarafından da ödüle layık görüldü. Türkiye’de ve İran’da Shahzadeh N. İgual’den Kültür ve Edebiyat Elçisi olarak söz verilmesi, yazara haklı bir onur yaşatıyor.
Shahzadeh N. İgual Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi, İstanbul ve Valensiya’da yaşıyor, yeni romanları,
tiyatro oyunları ve yepyeni projeler üzerinde çalışıyor.